"Bože, čuvaj cara!": Ori se planeta zbog čestitke koju je Putin dobio za rođendan, evo i od koga je stigla!
Vladimir Putin, Foto: Alexey DRUZHININ / AFP / Profimedia

SLAVLJE U MOSKVI

"Bože, čuvaj cara!": Ori se planeta zbog čestitke koju je Putin dobio za rođendan, evo i od koga je stigla!

Među prvima, i jedinima koji su čestitali rođendan ruskom lideru, našli su se beloruski lider Aleksandar Lukašenko, zatim i čečenski čider Ramzan Kadirov. Politiko navodi da je čestitku uputio i premijer Jermenije, Pašinjan

Objavljeno:

Vladimir Putin danas slavi 72. rođendan, a neke njegove pristalice nazvali su ga carem, dodajući da je taj bivši KGB-ov špijun podigao Rusiju sa kolena i da će pobediti Zapad u ratu u Ukrajini.

Putin, koji je preuzeo čelnu dužnost u Kremlju 1999. godine, samo 8 godina nakon raspada Sovjetskog Saveza, najduže je na čelu Rusije još od Josifa Staljina koji je umro 1953. godine.

Putin, kog su zapadni lideri proglasili ubicom i ratnim zločincem, zabeležio je porast popularnosti u Rusiji otkako je u februaru 2022. godine naredio invaziju hiljada vojnika u Ukrajinu, pokazuju istraživanja javnog mnjenja u Rusiji.

"Bože, čuvaj cara!", napisao je ultranacionalista i ruski ideolog Aleksandar Dugin, koji je dugo zagovarao ujedinjenje rusofonog govornog područja i drugih teritorija u veliko novo rusko carstvo koje bi, po njegovoj zamisli, trebalo da uključuje i Ukrajinu, prenosi Rojters.

"Putin vlada zemljom samouvereno i staloženo. I uvek će tako biti", dodao je Dugin u rođendanskoj čestitki koju je objavio na Telegramu nekoliko minuta nakon ponoći. Za razliku od većine ruskih vođa kroz istoriju, Putin nema izglednog naslednika, a mnogi ruski izvori smatraju da nema ni ozbiljnih suparnika.

Aleksandar Dugin
Aleksandar Duginfoto: Profimedia

Prema izveštaju koji je objavio moskovski "Minchenko Consulting", Rusi sve češće Putina doživljavaju kao osobu koja je uspela da transformiše globalni poredak u njihovu korist.

"Na unutrašnjoj političkoj sceni Vladimir Putin svake godine dobija potpuno nova obleležja arhetipske slike Stvoritelja, koji kreira novi svetski poredak u kojem će Rusija imati potpuno novu ulogu", kažu iz "Minchenko Consulting".

Zapadni lideri ističu kako se Putinu ne sme dozvoliti da pobedi u ratu, jer bi, ako se to dogodi, neprijatelji Zapada mogli da budu ohrabreni, a Putin bi mogao da pokuša da napadne članicu NATO-a, što je on više puta odbacio.

Vladimir Putin
Vladimir Putin foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Njegovi protivnici ili su napustili Rusiju, ili su umrli, ili ćute. Ruska opozicija je uglavnom u inostranstvu, podeljena je i nije uspela da pronađe novog lidera još od smrti Alekseja Navaljnog u arktičkom zatvoru u februaru. Navaljni je Putinovu Rusiju opisao kao krhku zločinačku državu kojom upravljaju lopovi, ulizice i špijuni kojima je stalo samo do novca. Dugo je predviđao da bi Rusija mogla da se suoči s velikim političkim previranjima, uključujući i revoluciju.

"S Putinom ćemo pobediti. Jak predsednik znači jaku Rusiju", rekao je Viaceslav Volodin, predsednik ruskog parlamenta.

Briselski "Politico" piše da Putinu sve manje čestitki stranih lidera stiže nego ranije. Među prvima, i jedinima koji su čestitali rođendan ruskom lideru, našli su se beloruski lider Aleksandar Lukašenko, zatim i čečenski čider Ramzan Kadirov. Politiko navodi da je čestitku uputio i premijer Jermenije, Pašinjan.

Bonus video:

04:29

Sada je prelomni period, zato je pojačan intezitet ofanziva Analiza rusko-ukrajinskog fronta: Putin ima OVAJ cilj pre jeseni!

(Espreso/ MONDO/Nevena Davidović/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.